Cock RingWeb HostingSpell Check

Nem engedheted meg magadnak, hogy ne tudj erről, ha céget vezetsz…

Ne szépítsük: kezdjük a statisztikával: Magyarországon átlag 15 percenként szűnik meg egy cég.

Úgy hullanak a vállalkozások, mint ősszel a legyek. A fele nem éri meg még az első évet sem, 80%-a nem éli túl az első 5 évet. Tehát ha a céged több mint 5 éve működik, már valamit letettél az asztalra. Azonban a talpon maradt vállalkozások termelékenysége a KKV szektorban a nyugat-európai hasonló méretű cégeknek mindössze 1/3-a-1/5-e! Ez azt jelenti, hogy a legtöbb cég elmaradása 60-80 %-os. Másképpen fogalmazva a cégekben (talán a tiédben is) 60-80%-os fejlődési potenciál szunnyad kiaknázatlanul! Ennek pedig döbbenetesen egyszerű oka van

… és ez az ok nem a válság, nem a magyar átok, nem világméretű összeesküvés a magyar cégek tönkretételére. Sokkal egyszerűbb oka van. A legtöbb cég nincs rendesen megszervezve. A legtöbb vezető vagy cégalapító jó szakember a szakmájában. A cégvezetés azonban egy másik szakma. Sőt: a cégvezetés sok másik szakma. Így a legtöbb cégben indokolt egy a szervezetfejlesztő, akivel együtt a hatékony cégszervezést megvalósíthatja a cégvezető, és közben ő is mesterévé válhat a szervezetfejlesztésnek.

A megszűnt cégek még hírét sem hallották szervezetfejlesztésnek, szervezetfejlesztési tanácsadónak. Nyugat-európában, Amerikában ennek megvan a kultúrája. Ott alkalmazzák/megbízzák ezeket a szakembereket.

Maga a szó is misztikum számba megy a KKV világában. Alig néhányan ismerik. Pedig a szervezetfejlesztés nem misztikum. A cégek „összerakása” – itt kezdődik.

Legtöbben csak odáig jutnak el, hogy kell könyvelő és kellenek szakemberek (A boltba eladók, a mérnökirodába mérnökök, informatikus csapatnál szoftveresek, a szervizbe szerelők… stb.). Amint már gyűlik a munka, és nem halad vagy éppen megy a boltod / üzleted, egyre inkább szükség lesz más tevékenységekre is – és akár megy, akár nem, szükséged van magadon kívül egy cégfejlesztőre.

Az első kérdés, amit fel kell tenned: Milyen szervezetet akarsz? Ez a vízválasztó kérdés. Olyan lesz, amilyennek eltervezed, (tehát eltervezed!), vagy hagyod, hogy valahogy kialakuljon? A stagnáló vagy zsugorodó cégek hagyták, hogy kialakuljon. mert a vezető nem tudta megtervezni. Ő a szakmájához ért! Ez ma már nem elég a sikerhez, a megélhetéshez, a fejlődéshez. A cégvezetést nem tanulta például az autószerelő műhely vagy ruhabolt tulajdonosa, vagy az épületkivitelező.

A szervezetfejlesztés tudatos folyamat, és tervezett. Eredményeként a cégünk is ilyen lesz. Olyan cég, amiben működnek a dolgok. A vezető által kiadott utasításokat végrehajtják. Ugyanakkor nem szükséges folyamatosan utasítgatni, mert mindenki tudja, mi a dolga, és azt el is végzi! Mert minden folyamatot kidolgozott a szervezeti tagság (nem egyedül a vezető), és ezeket le is írták! És megvan az ellenőrző rendszer, ami ezt működteti, teljesítményértékeléssel, minőségbiztosítással. Mindez le van írva. Így amikor belép egy új munkatárs, egyrészt látja, mibe lép, (nem, nem abba), és nem kell azzal kezdeni, hogy elmondják neki a folyamatokat, hanem elolvassa, és aztán kérdez. Egy tudatosan kialakított szervezeti kultúrába lép be: ahol világosak az elvárások, átláthatók a szabályok, értelmesek a működések. Nem anarchiába érkezik, amihez ő is idomul… Tetszik, vagy nem tetszik: az új belépő mindig egy kialakult szervezeti folyamatba lép, ehhez igazodik. Nem az ő felelőssége, hogy milyen ez a rendszer, ahová érkezik, hanem azé, aki ezt a kultúrát kialakította vagy hagyta, hogy ilyenné váljon. (Ami lényegileg ugyanazt jelenti.) Ha ez a rendszer jól szervezett, átgondolt, a betanítás sokkal rövidebb, és standardizált. Másolható. Így a munkaerő kiesése sem okoz akkora gondot. Kivételes képességek nélküli személyek által is elvégezhető a betanítás is. Nem fordulhat elő, hogy „a Józsi ezt nem mondta…” Az ilyen cégeknél állnak sorban a felvételre várva. Mert a jó emberek jó cégeket keresnek.

Mit látunk még? A cégben rend van. Nincsenek a céget megrengető kintlévőségek. Mindenki pontosan kapja a fizetését. A tulajdonosi profit gyarapszik. Megfelelő szakértelemmel rendelkezők vannak felvéve, be vannak tanítva, teljesítenek. A folyamatok dokumentáltak, vagyis pontosan lehet tudni, akár fél évre visszamenőleg, hogy ki, mikor, mit csinált. Egy perc alatt visszakereshető bármelyik dokumentum. A munkatársi gárda ismeri a céges célkitűzéseket, és magáénak vallja őket, azonosul velük. Nem kell nógatni senkit. Mindenki pontosan tudja, hogy miért érdeke elérni a kitűzött célokat. Csapatszellemben dolgozik a cég, és tudják, hogy miért éri meg csapatban dolgozni. A teljesítményéről mindenki világos és egyértelmű elvárásokat és visszajelzéseket kap. Jó a légkör, emiatt jobban / hatékonyabban dolgoznak. Jó ide bejárni, alig van fluktuáció. Átgondolt kiválasztás előzi meg a felvételt. Aki még nem a legjobb, arról tudja a cégvezetés, hogy miben lehet, illetve kell őt fejleszteni. A cég megteszi, és ő elkötelezetten marad a cégnél, mert értékelik a teljesítményét. Akkor is, ha mindent jól csinált: megkapja a pozitív megerősítéseket is. A cégvezető már leadta az operatív feladatait. Nem dől össze a cég, nincs itt a világ vége, ha a vezető nincs bent. A vezető sem idegeskedik emiatt, nyugodtan elmehet szabadságra. Nem csörög a telefonja folyton. Nyugodtan dolgozhat azon, ami az ő feladata: tervezés, stratégiai döntések… . És közben szépen gyarapszik a profit a számláján…

Ez nem álom. Ezt szervezetfejlesztéssel el lehet érni. Te is elérheted a cégedben. Jelentkezz itt!

About the Author

Hozzászólás