Cock RingWeb HostingSpell Check

Nézd meg, hol tart a vállalkozásod!

A vállalkozások ugyanúgy különböző életciklusokon mennek keresztül, mint az emberek vagy a termékek. Megszületnek, növekednek, elérik virágkorukat, aztán hanyatlani kezdenek, és végül megszűnnek. Egy vállalkozás esetében is minden fázist felismerhetünk a rá jellemző sajátosságokról. Miért hasznos tudni ezt?

Azért, mert …

Azért érdemes ismerni az egyes életciklusok jellemző sajátosságait, mert ezeket ismerve előre láthatod, mit kell megoldani az egyes szakaszokban. Nem ér tehát váratlanul. Ezzel máris előnyöd van azokkal szemben, akik váratlan problémákkal szembesülnek a saját cégükben. Te felkészülten nézel szembe a megoldandó feladatokkal, ők nem.

A konkurenciádról is sokat megtudhatsz így: ismerve a jellemzőket, látni fogod, hogy milyen problémákkal küzd. És aki ismeri az ellenfél gyenge pontjait… És aki azt is tudja, hogy azok a gyenge pontok mikor tárulnak fel…

Beszállítóiddal, egyéb partnereiddel ugyanez a helyzet. Sok olyan dologra készülhetsz fel, amire korábban nem gondoltál.

Lelkileg is nagy előnyt jelent ez a tudás: saját cégedben az egyes életciklussal járó nyűgöket nem váratlan természeti csapásként fogod megélni. Ettől még kell megoldásokat keresni, de nincs se kapkodás, se pánik. Ugye emlékszel még, hogy a második gyereknél már nyugodtabban fogadtátok a gyerekbetegségeket?

Azt is tudni fogod, hogy az egyes életciklusokkal járó krízisek nem bagatellizálhatók el.

Ha hozzáértés nélkül kezeljük a betegségeket, vagy úgy teszünk, mint ha nem is léteznének, csúnya szövődmények alakulhatnak ki…

Hosszú lépcsőHa elhanyagolod a cégedben az egyes ciklusok során elvégzendő teendőket, akkor úgy jársz, mintha lépcsőt építve ki-ki hagynál egy-egy lépcsőfokot. A lépcső megépül, de attól fogva MINDENKINEK MINDIG át kell lépnie a kihagyott lépcsőfokokat. És egyre többen, egyre gyakrabban, egyre nagyobb bútorokkal jönnek föl… El tudod képzelni, mekkora probléma lesz ez később, és, hogy mindig jelentkezni fog? Kisebb gond elsőre jól megépíteni a házat, mint visszabontani és újraépíteni.

Időben elkezdett, szakszerűen kiválasztott és végrehajtott kezeléssel (szervezetfejlesztéssel) a céged az életciklus váltásokkal járó krízisekből megerősödve kerülhet ki, és frissen kezdheti meg új ciklusát. Ebben segít szervezetfejlesztés, ebben segít a tanácsadó. Abban, hogy a céged ne rekedjen meg egy adott fázisban, ahol nem kéne. Abban hogy ne alakuljanak ki nála az adott ciklus gyermekbetegségeinek szövődményei. Ne hurcoljon magával bilincseket és béklyókat. Ne sorakozzanak a csontvázak a szekrényben. Abban, hogy ezek helyett olajozottan működjön, és érje el azt a célt, amiért létrehoztad: egy fontos célt kielégítve termeljen profitot – neked.

Szeretnél ilyen céget?

About the Author

Hozzászólás